Právě si prohlížíte Nová generace expertů na superpočítání se vzdělávala na letní škole EUMaster4HPC 2024 v Ostravě

Nová generace expertů na superpočítání se vzdělávala na letní škole EUMaster4HPC 2024 v Ostravě

Letní škola EUMaster4HPC, která se konala od 18. do 24. srpna 2024 na VŠB – Technické univerzitě Ostrava, přivedla dohromady studenty z univerzit z celé Evropy na intenzivní týden zaměřený na vzdělávání v oblasti datových věd s využitím superpočítačů.

Akce se zúčastnilo více než 40 magisterských studentů z osmi univerzit zapojených do panevropského programu EUMaster4HPC. Díky sponzorství společnosti MathWorks se do letní školy mohli zapojit i další studenti z České republiky, Itálie, Francie a Islandu.

Během týdne se studenti zaměřili na přípravu datových sad, porozumění jejich hlavním charakteristikám a modelování a simulace na superpočítačích za použití open-source knihoven a programovacích jazyků, jako jsou R, Python, Scikit-Learn, PyTorch, Tensorflow a další. Rovněž se zapojili do praktických projektů v MATLABu, kde se věnovali vysoce výkonnému počítání, hlubokému učení, zpracování obrazu a analýze signálů s využitím reálných dat na superpočítači Karolina v IT4Innovations.

Lektoři, mezi nimiž byli Ondřej Meca, Radek Halfar, Simeon Harrison, Tomáš Martinovič, Franziska Albers a Mike Croucher, přizpůsobili vzdělávací obsah rozmanitým potřebám všech účastníků. Karina Pešatová, hlavní koordinátorka akce za IT4Innovations, se ohlédla za přípravami: „Letní školu jsme plánovali od ledna a bylo pro nás obohacující výzvou navrhnout přednášky, které přesahují standardní osnovy a zohledňují různorodou úroveň předchozích znalostí studentů. Kromě odborného obsahu jsme uspořádali týmové aktivity zaměřené na rozvoj klíčových měkkých dovedností, jako je týmová spolupráce, time management, strategie a organizace. Tyto aktivity také umožnily studentům z různých univerzit a zemí navázat kontakty a prozkoumat kulturní rozdíly.“

Tomáš Kozubek, vědecký ředitel IT4Innovations zdůraznil význam akce: „Pořádání letní školy EUMaster4HPC v Ostravě bylo jedinečnou příležitostí představit naši superpočítačovou (HPC) infrastrukturu. Studenti se mohli seznámit s nejmodernějšími technologiemi a reálnými aplikacemi v oblasti datových věd, což jim poskytlo neocenitelné zkušenosti pro jejich budoucí kariéru.“

Akci organizovalo IT4Innovations národní superpočítačové centrum, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, ve spolupráci s výzkumným centrem Vienna Scientific Cluster (VSC), součástí TU Wien (TUW), a společností MathWorks. Zvláštní poděkování patří studentům, jejichž nadšení a nasazení učinily tuto akci úspěšnou a tento týden skutečně nezapomenutelným.

„Letní škola – HPC a datové vědy – přednášky, praktická cvičení, programovací výzvy, kvízy, studentské týmové soutěže, společenské akce – to vše nechybělo. Byla to skvělá akce!“ uzavírá Simeon Harrison z Vienna Scientific Cluster.

Zdroj: IT4Innovations 

Webová stránka letní školy: https://eumaster4hpc.uni.lu/summer-school-2024/
Webová stránka magisterského studijního programu EUMaster4HPC: https://eumaster4hpc.eu/

Napsat komentář