Doména byla formulována jako prioritní z pohledu koncových trhů MSK.

Výroba a vývoj kovových materiálů, zejména oceli, patří k dlouhodobým specializacím Moravskoslezského kraje. Hutnictví, slévárenství a navazující těžké strojírenství výrazně ovlivnily místní ekonomiku. V kontextu inovací a nových podnikatelských příležitostí je klíčové, že globální poptávka po kovech (včetně oceli) bude i nadále růst spolu s rostoucí světovou populací a snahou mnoha zemí přiblížit svou úroveň prosperity rozvinutým ekonomikám. 

S tímto růstem přichází i vyšší poptávka po know-how, které umožňuje výrobu a zpracování kovů novými, ekonomicky efektivními a environmentálně šetrnými způsoby. Tato specializace je úzce provázaná s globálním trendem přechodu od lineární k cirkulární ekonomice. Ocel, jakožto klíčový materiál moderní civilizace, nabízí nejen nezbytnost pro současný průmysl, ale také významné příležitosti pro rozvoj oběhového hospodářství. Hlavní výzvou do budoucna je dekarbonizace výrobních procesů. 

Příklady firem v MSK: 

Třinecké železárny, Tawesco, Cylinders holding, Witkowitz, VUHŽ, Vítkovice Steel, Bekaert Bohumín, Bekaert Karviná, AlInvest, JC Kovovýroba, Arcimpex, Technomont, Technotron

Prozkoumat ostatní domény