Řízení a implementace RIS MSK probíhá ve dvou úrovních:

Strategické řízení je zajišťováno prostřednictvím Rady pro inovace. Projednává vizi, zacílení strategie a navrhované projekty, které jsou připraveny v rámci jednotlivých pracovních skupin RIS MSK. Vybírá klíčové strategické projekty k realizaci, schází se minimálně 3x ročně.

Rada pro inovace má 9 členů, kterými jsou:

  • hejtman Moravskoslezského kraje nebo náměstek odpovědný
    za regionální rozvoj,
  • primátor Statutárního města Ostrava nebo náměstek odpovědný
    za vzdělávání, inovace a digitalizaci,
  • rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava,
  • rektor Ostravské univerzity,
  • rektor Slezské univerzity v Opavě,
  • 4 zástupci firem působících v klíčových doménách specializace kraje: mobilita, informační technologie, výroba a zpracování kovů, zdravotnické prostředky.

Výběr zástupců firem je prováděn tak, aby byly zastoupeny pohledy jak velkých firem, tak mladých technologických scaleup firem.

Výkonným řízením strategie je pověřeno Moravskoslezské inovační centrum Ostrava, a.s. (MSIC), které koordinuje její implementaci a realizaci vybraných aktivit.

Odpovědností jeho RIS3 manažera je zajišťovat přípravu a projednávání projektových záměrů a dohlížet na fungování implementační struktury strategie.

V rámci výkonného řízení MSIC koordinuje a zajišťuje činnost pracovních skupin. Pro získání potřebných informací, projednání různých perspektiv a zájmů         a rozvoj spolupráce napříč stakeholdery jsou využívány pracovní skupiny (PS):

Pracovní skupiny formulují nové záměry pro naplňování cílů RIS a podílejí se na přípravě projektů. Jsou v nich zastoupeny firmy, vysoké školy a vědecké instituce, krajské agentury, veřejný sektor a další. Členství v pracovních skupinách je otevřené a členové se scházejí minimálně 3x ročně.

Z úrovně Moravskoslezského kraje do procesu dále vstupují:
  • Komise pro výzkum, vývoj a inovační podnikání, která předkládá stanoviska a náměty Radě kraje v souladu s RIS MSK, doporučuje Radě kraje návrh na vyhlášení dotačních programů, či projednává žádosti o financování z těchto programů,
  • Pracovní skupiny pro přípravu a implementaci Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje 2019–2027.

Za účelem analýzy inovačního potenciálu v rámci procesu EDP implementační struktura RIS MSK využívá výsledky klíčových průzkumů mapování inovačních kapacit INKA ve spolupráci s TAČR.

RIS MSK je naplňována prostřednictvím Akčního plánu, který zahrnuje portfolio všech klíčových projektových záměrů. Za aktualizaci akčního plánu a jeho vyhodnocení je zodpovědné MSIC Ostrava a.s.

O zařazení projektového záměru do akčního plánu finálně rozhoduje Rada pro inovace. Projednání a odsouhlasení akčního plánu pro daný rok probíhá vždy na prvním zasedání Rady pro inovace v daném roce, popř. na posledním zasedání roku předchozího.